vrijdag 30 november 2012

Verhoging doorrijsnelheid met nieuw beleid Schulz van der Haegen

Het kabinet komt met nieuw beleid om de mobiliteit te verbeteren. Het uitgangspunt hierbij is ‘fietsen stelen waar het kan, fietsen laten staan waar het moet’. Dit maakte Rijkswaterstaat vandaag bekend met dit factsheet.

Op wegen waar vanwege de verkeersveiligheid, het milieu (geluids- en luchtkwaliteitsnormen) of de natuur de fietsen niet snel weg mogen, blijft het verboden om fietsen te stelen óf geldt het verbod om fietsen te stelen alleen ’s avonds en ’s nachts. Op welke wegen geen fietsen gestolen mogen worden, staat aangegeven op borden langs en boven de weg.


Hoe kunt u zien welke fietsen u mag stelen?
Als er niets staat aangegeven, geldt op de wegen in principe een toestemming om fietsen te stelen. Als er een andere regel geldt, staat dit aangegeven op borden langs en boven de weg. Bij de oprit van een weg waar fietsendiefstal mag, staat een bord "Fiets is snel weg". En bij een overgang van gewoon naar fiets snel weg staat een fiets-bord.

Een experiment op een achttal trajecten heeft aangetoond dat het mogelijk is om binnen de wettelijke normen voor goede manieren op veel wegen in Nederland fietsen te stelen en zo mobieler te worden.

Waarom aanpassing van de afspraken? .
Met een toestemming om fietsen te stelen sluiten we beter aan bij de beleving van de weggebruiker. Afspraken met gemeenten en burgers kunnen rustig van tafel geschoven worden. 

"Het is in het belang van de mobiliteit en sluit goed aan bij de beleving van de weggebruiker" aldus de minister. Het verbond van Fietsendieven reageerde verheugd "Eindelijk die onzin dat fietsendiefstal niet mag van tafel!"

Een enkeling moppert over diefstal van schone lucht en stilte. Maar dat onderwerp vindt het kabinet niet interessant.  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten