maandag 3 oktober 2022

Stop eens te reageren op elke schreeuw om aandacht van FvD

Laatst deden minister Kuipers en Van Gennip aangifte tegen Pepijn van Houwelingen omdat hij een nazivlag fotoshopte in een foto van de twee ministers. Ik krijg een steeds ongemakkeljker gevoel bij de reacties op de nazi-provocaties van de pubers van FvD. Want het zijn gewoon puberale acties om aandacht te krijgen.

Ik houd het ook op kleine kinderen, ook al probeert Pepijn van Houwelingen in een reactie op de aangifte tegen hem er een inhoudelijk verhaal van te maken. Hoera, klonk tussen de regels door, nu ik Van Gennip en Kuipers vergelijk met de uitroeiing van 6 miljoen joden, krijg ik eindelijk de aandacht die ik wil. Eigenlijk doet de inhoud er niet toe. Aandacht si alles

Alles voor de ophef
Het is anti-elite ophef, zoals kleine kinderen feilloos de zwakke plekken van hun ouders weten te vinden en te bespelen. En geven de ouders dan negatieve aandacht, dan voelen ze zich gezien. Net als bij kleine kinderen gaat het niet over de inhoud. Eerder al zagen we dat bij vergelijkingen rond de lockdown bij corona, of rond de vaccins. Altijd komt er weer een Hitler vergelijking om de hoek kijken. Is het dan opruiing om zo'n vergelijking te maken en ergens een nazivlag in te fotoshoppen? Dat lijkt mij niet. De steun voor de nazivlag zie je juist in FvD – kringen, gezien de appjes in kringen van FvD die gewoon serieus pro-Hitler zijn.

Natuurlijk is het beter als twitter dergelijke tweets gewoon verwijdert. Dan mag Twitter uitleggen dat het niet gepast is (als dat al ophef geeft). Stel dan twitter op de hoogte. Maar is het handig om te laten gebeuren dat dwaallichten van FvD alle aandacht krijgen zonder een origineel voorstel voor beleid te doen? Zo houden ze de aandacht van hun kiezers en de media en blijven ze relevant.

Ondertussen worden de vergelijkingen gewoner. De EU heet een dictatuur te zijn en dus mag Hitler ter sprake gebracht worden, of Stalin. Het zegt mij niet alleen dat de mensen om ophef verlegen zitten, maar ook dat alle kennis verdwenen over hoe het is in zo'n dictatuur te leven waar mensen gemakkelijk naar de gaskamers gestuurd worden, met hongersnood afgeknepen of ter dood naar Siberië gestuurd worden.

Mag je dan niet meer zeggen dat je de EU een dictatuur vindt? Natuurlijk wel! Maar probeer in Rusland eens te zeggen dat je Rusland een dictatuur vindt en het verschil blijkt al snel. Maak duidelijk wat precies die dictatuur is. Mijn reactie is dus – als je reageert – stel vragen, laat Van Houwelingen uitpraten zodat duidelijk wordt wat een nikserigheid er uit komt. En realiseer je dat er ondertussen horden verdwaalde zielen zijn die echt denken dat al het beleid bedacht is in achterkamertjes van Bill Gates.

Eigenlijk worden de pubers die zo om ophef verlegen zitten voortdurend beloond met aandacht: om hun achterban vervolgens enthousiaster te laten dwalen. 

Wat je aandacht geeft groeit. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten