dinsdag 23 juli 2013

Religie

Brazilië is een gelovig en katholiek land. Maar het percentage katholieken in het land is de laatste jaren fors gedaald. De paus die er op bezoek gaat moet de het katholicisme een nieuwe impuls geven. De evangelisch protestantse kerk groeit juist hard: de mensen zijn niet minder gelovig. Maar de protestantse kerk heeft meer te bieden.

De verklaring is namelijk dat de protestantse kerken de arme wijken veroverden doordat ze daar armen hielpen. Zestig procent van de aanhang verdient niet meer dan het minimum loon. In Egypte is de Islam groot doordat de Moslimbroederschap er zorgt voor onderwijs, gezondheidszorg en steun.

In ons land levert de kerk vooral steun voor na de dood. Wij hebben immers een verzorgingsstaat en de kerken hebben zich daardoor wat teruggetrokken uit die armenzorg. Misschien was dat wel heel jammer, want de opbouw van de verzorgingsstaat gaat gepaard met afbraak van de kerkgang. En de kerken hebben best nog meer te bieden. Eigenlijk de hele piramide van Maslow. 

De basale steun vormt tevens de grootste binding aan de kerk: eten, drinken, gezondheid en een bed. Daarna komt de veiligheid en zekerheid, iets minder, maar toch erg belangrijk is het sociale contact en verbondenheid met elkaar.

Hoe minder concurrentie er is om basale lichamelijke behoeften te bieden, des te sterker is de godsdienst die die behoefte helpt te vervullen. De Islam is daardoor bijzonder sterk in de Arabische wereld: niet omdat ze verbondenheid biedt door de VS te demoniseren, maar doordat ze veel doet om de basale behoeften te verzorgen. Niemand biedt meer.

Eigenlijk is religie gewoon een ruilhandel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten