De democratie is slechtste vorm van bestuur, afgezien van alle andere bestuursvormen. Zo is ook het legaliseren van drugs de slechtste vorm van drugsbeleid afgezien van alle andere beleidsrichtingen. Lastig te accepteren, maar het is helaas waar.
De Verenigde Staten alleen al besteedt ongeveer 40 miljard dollar per jaar om het aanbod van drugs te elimineren en slaagt daar niet in. Reden waarom de Economist ooit de War on drugs een "rechtse hobby" noemde (pamperen van werklozen vinden ze een linkse hobby). Een oorlog die niet succesvol is. De Global Commission on Drugs Policy schrijft daarover: The global war on drugs has failed, with devastating consequences for individuals and societies around the world. Het rapport is uitgekomen in juni 2011 en pleit voor het experimenteren met decriminaliseren. Legaliseren van drugs is volgens mij het meest kansrijke antwoord op het groeiende probleem van drugs in de samenleving. Te beginnen met cannabis.
Wat zijn redenen om drugs te legaliseren? Natuurlijk is er het argument dat liberalen en aanhangers van de vrijheid zal aanspreken. Illegale drugs zijn soms gevaarlijk tot zeer gevaarlijk, maar de meeste zijn niet zo heel gevaarlijk. De meeste gebruikers van illegale drugs gebruiken ze alleen af en toe. Ze hebben er weinig last van en het is de vraag of de staat mensen ervan moet weerhouden om deze middelen te gebruiken. Neem het Nederlandse beleid om softdrugs te gedogen: dat was eigenlijk liberaal beleid.
Maar het is verslavend, zult u zeggen? Ja zeker! Minder verslavend dan tabak, maar toch. En verslaafde gebruikers van illegale drugs geven overlast en ellende voor hun omgeving, hun familie? Ja zeker. Dat is reden om prioriteit te geven aan het voorkomen van verslaving en het behandelen van de verslaafde patienten.
Maar kunnen we dan zomaar zoiets gevaarlijks toelaten? Voorkomen dat er een aanbod is lukt niet meer, als het vroeger al lukte. Een wettelijk verbod is ook niet wenselijk omdat het verbod de prijzen opdrijft en veel ruimte biedt voor georganiseerde misdaad. Dat gaat om misdaad in het eigen land: kijk naar het totale alcoholverbod in de VS in 1919-33, een zeer profijtelijke wet voor de Al Capones van die tijd. Het gaat ook om misdaad in de producerende landen. De ellende daar is misschien nog wel groter. Kijk naar de recente moorden in Mexico.
Legaliseren gaat ondanks dat tegen je gevoel in. De commissie die zich er over boog schreef als advies: "Drug policies must be based on solid empirical and scientific evidence. The primary measure of success should be the reduction of harm to the health, security and welfare of individuals and society". Dat schrijft de commissie omdat ze ervaart dat er een hardnekkig misverstand is, namelijk dat legalisatie en decriminalisatie leidt tot groeiend gebruik van drugs.
Daarom aandacht voor het cannabisbeleid van dit kabinet. Het kabinet zet een rechtse hobby in gang waar elke wetenschappelijke basis aan ontbreekt. Verbieden werkt niet, al honderd jaar niet.
Cannabis is schadelijk? Jazeker! Ik gebruik het zelf nooit. Maar hoe schadelijk? Kijk dan eens naar deze grafiek uit het rapport over drugsbeleid. Deze week besloot het kabinet overigens om twee stoffen te verbieden: GHB en Khat met als argument dat de verslaving toeneemt. Let vooral op hun plaats op de lijst. Alsof de politie niets beters te doen heeft.
Stop de verspilling, werk aan drugsbeleid dat resultaat heeft! Het gaat in tegen de tijdgeest, het gaat in tegen het gevoel, maar voorkom verspilling en verminder de ellende: legaliseer drugs.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten