zaterdag 21 januari 2023

Stem BBB om goed te maken wat de Hollanders 300 jaar terug deden?

 

Sterk stuk van Berendse en Brood in NRC over de arrogantie van Holland door de geschiedenis heen. Denk aan de onderdrukking van het katholicisme door de protestanten. Denk aan de Republiek der Zeven verenigde Nederlanden (Gelderland, Holland, Zeeland, Utrecht, Friesland, Overijssel en Groningen) en zie dat daarin Drenthe, Noord-Brabant en Limburg niet voorkomen. Leuk om even wat geschiedenis op te halen en inderdaad overheerst de Hollandse blik nog steeds. Toch maar BBB stemmen dan? Want de schrijvers voorspellen op basis van deze geschiedenis winst voor de BBB. Misschien toch even nadenken en uitzoomen.

Afstraffing voor alle fouten van de Hollanders|
Uiteindelijk geven de schrijvers dus aan dat we op 15 maart een afstraffing zien voor wat er in pakweg 1672 en daarna is gebeurd. Wat ik mis is de vraag waarom het nu opkomt, want ze zeggen niets nieuws en voorspellen toch grote winst voor BBB die inspeelt op dat gevoel van ongelijkheid tussen Holland en de rest.

Want het is goed te bekijken waar dit vandaan komt. Is er iets uniek aan de “buitengebieden”? Na wat uitzoomen zie je het misschien beter. Het verhaal van de regio’s die boos zijn over het centrale landsbestuur is niet uniek. Denk aan Catalonië, Baskenland, Schotland of dan weer Wallonië en dan weer Vlaanderen. Of de arrogantie van “Parijs”.

Waarom komt BBB dan juist nu op?
Er zijn verschillende redenen waarom regio's in de recente tijd meer behoefte hebben aan autonomie dan vroeger en dat is niet de stikstofcrisis: Er sluimert altijd wel iets en in Barcelona hebben ze geen stikstofcrisis maar wel die zelfde ophef over het arrogante landsbestuur. Ik pak er een paar: 

1.      Globalisering: De toenemende globalisering en de groei van technologie hebben geleid tot een grotere interconnectiviteit en een grotere blootstelling aan andere culturen en ideeën. Dit kan leiden tot een grotere waardering voor culturele diversiteit èn een grotere behoefte aan autonomie om deze culturele identiteit te behouden en te beschermen. De inwoners van Amsterdam hebben meer gemeen met de Parijzenaren dan met de mensen uit Doetinchem. Daardoor krijgen mensen behoefte aan meer eigen herkenbaarheid.

2.       Veranderend politieke landschap: De afgelopen decennia hebben er wereldwijd veranderingen plaatsgevonden in de politieke landschap, waaronder decentralisatie, democratisering en het toenemend aantal onafhankelijke staten. Dit kan regio's meer geïnspireerd hebben om naar autonomie of zelfstandigheid te streven. Want na de decentralisatie blijkt nog altijd het landelijk bestuur een stevige vinger in de pap te hebben.

3.       Socio-economische ongelijkheid: Er zijn grote verschillen in welvaart tussen regio's en binnen landen ontstaan, waardoor sommige regio's zich achtergesteld of onderdrukt voelen en streven naar meer autonomie om hun economische situatie te verbeteren. Met de toenemende ongelijkheid worden de verschillen meer zichtbaar en pijnlijker.

4.     Nationale onrust: Soms kan het gevoel van onrust in een land leiden tot grotere autonomie-eisen van regio's die zich niet meer vertegenwoordigd voelen door de nationale regering. De coronacrisis heeft het gevoel van onrust versterkt en de oplopende inflatie door de oorlog in Oekraïne en de heropening van de economieën na corona heeft dat verder aangewakkerd. Voeg daar dan de stikstof aan toe.

5.      En natuurlijk media en technologie: De toegang tot informatie en de mogelijkheid om zich uit te drukken op sociale media en internet heeft geleid tot een grotere bewustwording en organisatie van groepen die streven naar autonomie of zelfstandigheid.


Het stuk geeft aan dat er culturele, historische, taalkundige en economische verschillen zijn tussen regio's en de rest van het land waarmee ze worden verenigd. BBB gaat natuurlijk niets veranderen aan deze zaken. De globalisering wordt er niet minder door, de arrogantie van de Amsterdammers ook niet, de inkomensongelijkheid niet en de inflatie niet.

Beter is te kijken hoe we het gevoel van verbondenheid weer kunnen terugkrijgen, als dat gevoel er wel altijd is geweest. Waarschijnlijk is het een balans: altijd was er een behoefte aan eigen soevereiniteit, maar ook een behoefte aan welvaart die gepaard gaat met grotere eenheden en globalisering. 

Reken maar dat die boeren met hun stikstofproblemen baat hadden bij globalisering en de EU. Nu er niet meer over de Nexit wordt gesproken komt iets nieuws op. Totdat blijkt dat we echt iets moeten doen met stikstof en andere lastige kwesties. 

Daarna komt een nieuw item op, een nieuwe partij en kunnen Berendse en Brood hun verhaal opnieuw schrijven.  

 

 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten