Ophef is inmiddels allesbepalend in de politiek. Daarom is gezond verstand vaak ver te zoeken. Gezond verstand is het vermogen om logisch na te denken, praktische beslissingen te nemen en situaties realistisch in te schatten. Denk aan Hollandse nuchterheid en pragmatisme in plaats van academische kennis of specialistische expertise. Eigenlijk is het iets waar wij leken met zijn allen voortdurend een beroep op moeten doen.
We gebruiken het in ons dagelijks leven. Waarom niet als we reageren op politieke ophef? Door het misbruik dat gemaakt wordt van onze woede.
Het gevolg: veel meer het korte-termijndenken. Politici voelen zich gedwongen snel en spectaculair te reageren op de waan van de dag, vaak zonder oog voor de complexiteit van het probleem of de gevolgen op lange termijn. Het zijn reacties zonder gezond verstand dat vraagt: “Wat is hier echt aan de hand?” en “Wat helpt ons?” en “Als we dit doen, wat gebeurt er dan?”. Terwijl maatschappelijke problemen juist schreeuwen om bedachtzame en structurele oplossingen.
Wat is goed voor de samenleving?
Gezond
verstand in de politiek draait om het vermogen om de kern van een
probleem te zien en daarop te handelen, zonder afgeleid te worden
door ruis. Dit vraagt om logisch denken en betrokkenheid: wat is goed voor de samenleving als geheel?
Kijk naar immigratie. Het is verleidelijk om je te laten leiden door extremen: aan de ene kant pleidooien voor volledige open grenzen, aan de andere kant een afwijzing van alle nieuwkomers. Dat geeft ophef en woede over en weer. De werkelijkheid is ingewikkelder en eigenlijk weten we dat best. De politiek moet ruimte bieden voor humaniteit en bescherming van vluchtelingen, terwijl tegelijkertijd rekening wordt gehouden met draagkracht, sociale cohesie en integratie.
Heftig debat zit samenwerking in de weg
Dan is een
heftig debat leuk voor de sociale media. Maar een oplossing met samenwerking tussen
werkgevers, werknemers, vluchtelingenwerk en andere betrokkenen komt
niet tot stand. Je zou bij uitstek moeten samenwerken met werkgevers
die nu veel migranten binnenhalen zoals de land- en tuinbouw. Je kunt
vertegenwoordigers uit wijken betrekken waar integratie al langer een
groot probleem is. Je kunt jeugd- en sportverenigingen betrekken en
vrijwilligersnetwerken. En denk aan de woningcorporaties en hun
praktijkervaring en gezond verstand.
Met het klimaat kun je vasthouden aan een geruststellende afwijzing van de wetenschap, of onrealistische verwachtingen naar voren brengen over een onmiddellijke oplossing. Het probleem vraagt om een langetermijnaanpak waarin zowel economische belangen als milieudoelen worden meegenomen. En weer: dat weten we best.
De kracht van gezond verstand biedt de bereidheid om samen te werken en pragmatische compromissen te sluiten, zonder de kernwaarden van rechtvaardigheid en solidariteit uit het oog te verliezen. Dan kan je met elkaar in gesprek. De menselijke maat komt terug. Het gaat uiteindelijk om mensen. Daardoor zie je dat in burgerberaden gezond verstand komt bovendrijven.
Gezond verstand als tegengif voor ophef
In
tijden van ophef is gezond verstand een tegenwicht dat stabiliteit en
vertrouwen kan herstellen. Dit betekent niet dat je emoties of
zorgen van burgers moet negeren – integendeel. Luisteren en empathie tonen is een essentieel
onderdeel van gezond verstand.
Maar waar ophef emoties uitvergroot, helpt gezond verstand om die emoties te kanaliseren naar constructieve actie.
Overigens wordt ook gezond verstand net als fatsoen geclaimd door extreem rechts. Melonie won in Italië met haar "buon senso" en ook Trump sprak over gezond verstand om vervolgens zich te baseren op woede, wraak, emotie en nepnieuws.