donderdag 12 januari 2017

Verantwoording Regering Rutte 2 is ver onder de maat


Als je steeds op je horloge kijkt, lijkt er niets te veranderen. Pas als je iets doet en een tijdje niet kijkt zie je dat de tijd verder is voortgeschreden. Dat geldt ook voor beleid van de overheid. Als je voortdurend wil weten of de criminaliteit is gestegen of gedaald, zie je niets. Over 5 jaar kun je verbetering of verslechtering zien (eigenlijk heb je tien jaar nodig). Voor de klimaatverandering moet je de cijfers van 100 jaar zien om de duidelijke verandering te zien. Hoe moeten mensen het overheidsbeleid dan beoordelen als elk jaar de rekening en het jaarverslag het enige is? Het hoort in elk huis aan huisblad te vinden te zijn.  

Gemeenten maken geen politiek testament
Colleges van B&W zitten vier jaar. Bij de start van het college ligt er een programma voor de komende vier jaar. Is het dan niet logisch dat aan het eind van die vier jaar een beeld wordt gegeven van wat er is bereikt? De gemeente De Ronde Venen doet dat bijvoorbeeld. Die maakte al meerdere keren aan het eind van de periode een politiek testament. Ik zag het ook in Lingewaard en Hengelo. Het zou standaard door elke gemeente gepubliceerd moeten worden! Als je aan het begin zo dapper was te vertellen wat je gaat doen (prima), waarom dan nu niet vertellen wat het resultaat was? Ik begrijp best dat niet alles lukte. Maar leg het uit en vertel wat wel lukte! Wat ging goed, wat kan beter? Nederland staat bij internationale lijstjes voortdurend in de hogere regionen: geluk, gezondheid, concurrentiekracht, deugdelijke financiĆ«n. Rutte 2 geeft "belangrijke gebeurtenissen"
Het kabinet Rutte zit ook vier jaar. Enthousiast lezen we in kranten over de crisis en hoe mooi het is dat het kabinet de rit heeft uitgezeten. Prima. Maar wat is er nu gerealiseerd van de plannen? Ik weet het niet. Kijk je op rijksoverheid bij regering, dan zie je dat je bij regering/inhoud kunt klikken op wat het kabinet heeft bereikt (hier). Daar vind je de regeringsverklaring en het regeerakkoord (de plannen) en een tijdlijn. “Belangrijke gebeurtenissen per jaar”. Daar staan geen resultaten!  Het is een aanfluiting! Het enige dat ik vind is dat de schuld is teruggebracht en dat het vertrouwen weer toeneemt. Prima, maar Rutte had ons toch meer beloofd? "We bestrijden de armoedeval", "Wie kan werken hoort niet van een uitkering afhankelijk te zijn".  "De innovatiekracht van Nederland zal optimaal worden gericht op de transitie naar een duurzame economie en groene groei", Of deze over de euro en landen die hun eigen financiĆ«n op orde moeten hebben "Structurele steun van landen die hun verantwoordelijkheid wel nemen richting landen die deze verantwoordelijkheid niet nemen, kan niet aan de orde zijn". Wat is ermee gebeurd? 

Gemeenten: doe dat beter!
Gemeenten hebben nu de kans dat beter te doen. Maak dit jaar een politiek testament over 4 jaar collegeprogramma in uitvoering. Vertel wat er in vier jaar gelukt is en wat niet. Wij geloven niet dat alles gelukt is, we begrijpen best dat er zaken tegenvallen. En meevallers kunnen er ook geweest zijn. 

Vinden de colleges dat anderen daarover moeten oordelen? Dat kan. Nodig dan uit en maak het mogelijk dat wij genuanceerd kunnen oordelen. Een aselecte G1000? 

Tijd om aan te geven wat je in vier jaar bereikt hebt. 

P.S. Ik ben op mijn wenken bediend. De NRC inventariseerde het wel: https://www.nrc.nl/nieuws/2017/01/13/het-regeerakkoord-wat-is-daar-van-terecht-gekomen-a1540730

Geen opmerkingen:

Een reactie posten