dinsdag 26 januari 2021

Oorlogstaal over een kat en muisspel

 Wat gestart werd als protest is een uitlaatklep geworden. Leer mij die jongens kennen die dol zijn op het kat en muis spel met de politie. En dan is er ook nog de kans om een Jumbo leeg te roven. Vinden ze wel spannend.... Het leger inzetten?

Oorlogszuchtige taal 
Wat niet helpt is een burgemeester die (hoe begrijpelijk ook) over zijn toeren de televisie te woord staat met termen als “zo zijn we op weg naar een burgeroorlog”. Spannend. Zolang de focus blijft op het kat en muisspel met de politie is er weinig kans om na te denken over wat het betekent dat je de ruit van een onderneming ingooit. En gepakt word je toch niet is de gedachte. Verhalen van de schade en een strafblad? Klinkt allemaal onwaarschijnlijk en ver weg.

De schuld wordt makkelijk bij de overheid gelegd, terwijl het virus de schuldige is. Ze zijn de maatregelen zat, mogen niets. De overheid benadrukt juist dat het relschoppen is. Dit heeft niets met demonstreren te maken. 

Is dit echt zomaar vandalisme?
Komt het echt alleen van moedwillig vandalisme? Het zal er tussen zitten. Maar kijk naar de demonstraties van zondag. Het is wel een verrassende combinatie van virusontkenners, verontruste flexwerkers, spirituele zoekers, met zelfs Pegida, Qanon, links en rechts. 

Laag opgeleid vaak, je kan dan zeggen: ze begrijpen het niet. Maar is het toeval dat dat de groep is die het meest getroffen wordt door het coronavirus? Is het toeval dat deze groep de schulden ziet groeien terwijl de superrijken al over de door corona getroffen beurs heen zijn. De aandelen van superrijken zijn fors in waarde gegroeid door de ruime geldpolitiek. Wantrouwen in de overheid, is dat toeval?

Natuurlijk moet geweld aangepakt worden. Natuurlijk moeten er vandalisten en hooligans opgepakt worden. Maar het lijkt wel of links de aansluiting is verloren met gefrustreerde burgers die zich vastklampen aan wie hen serieus neemt. Hoe zit het met het CDA dat minder liberaal wordt? Wat zegt het hart van D66'ers die staan voor waarden? Het zijn vaak mensen die van flexbaantje naar flexbaantje begeven. Zij hebben het meeste last van de coronamaatregelen. Ze hadden alleen nog brood en spelen, nu zijn de spelen afgenomen.

Opgestookt
Opgestookt door PVV en FvD, jazeker. De afdeling Urk van de PVV had al aangekondigd zich tegen de absurde vrijheidsbeperkende maatregelen te verzetten. Nou, dat is aardig ontspoord. 

Maar dat is geen reden om te zeggen dat de vrienden van de PVV onze vijanden zijn.

Rust brengen en de-escaleren
Het is reden om te de-escaleren. Blijf in gesprek, ga oorlogstaal uit de weg. Laat hen meekijken naar de groei van de Britse variant, laat hen meedenken over maatregelen. Zelden werd een zo vergaande maatregel zo beperkt uitgelegd en verantwoord.

En blijkt de avondklok niet te helpen? Schaf hem dan weer af! Maar ook: denk mee over hun toekomst. Win vertrouwen terug!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten