woensdag 20 januari 2021

Het land leiden en doen wat je zegt

Het land leiden is wat anders dan deals sluiten en maatregelen afkondigen. In de journalistieke commentaren op Trump hoor ik nogal eens dat Trump deed wat hij beloofde. Vanochtend op WNL Goedemorgen Nederland bijvoorbeeld. Hij zou een muur bouwen en immigranten tegen houden. Hij zou troepen terugtrekken en geen oorlog beginnen. Hij zou handelsovereenkomsten tereugdraaien en tariefmuren ophalen. En hoewel hij de coronacrisis niet goed aanpakte, komt hij eigenlijk goed uit de beoordelingen. Was er geen corona dan was hij herkozen. Dat laatste denk ik ook.

Trump was een heel slechte president
Het is typisch iets voor de journalistiek om te kijken naar de lijstjes met uitspraken en op basis van de acties te concluderen dat een regeringsleider het goed heeft gedaan. Van iets meer afstand ziet het beeld er echter heel anders uit. Ja, hij heeft enthousiasme bij zijn achterban losgemaakt en hij deed wat hij zei.

Is een goed leider iemand die doet wat hij zegt?

Ik heb daar toch een ander beeld van, want zo kan ik het ook. Een leider zijn is wat anders dan de baas zijn. Zeker een leider van een land. Een volk ergens heen leiden gaat om daar komen waar je wilde komen en het hele volk meenemen daarin. Het volk leiden is “het volk doen willen wat de leider wil”.

Democratie om zeep

Nu heeft Trump een grote fanbase opgeleid die zelfs bereid is om de democratie om zeep te helpen. Maar in het leiden van de VS heeft hij toch meer dan de helft van het volk eerder woest gemaakt. Overigens was ook zijn eigen fanbase woest, maar dan op die andere helft van het land.

De verdeeldheid was er al in de VS, maar die is groter geworden. Daar had Trump natuurlijk ook niets over beloofd.

Hij had wel beloofd niet te geloven dat hij verloren had als de uitslagen van de verkiezingen zouden komen. En ook dat heeft hij gedaan. Nadat hij zelfs zijn vice president opriep om de verkiezingen waarvan de uitslag steeds opnieuw bevestigd was, alsnog ongeldig te verklaren, vroeg bij een meute om naar het Capitool te gaan om te protesteren. Want als Pence niet de uitslag ongeldig zou verklaren was dat niet loyaal.

Hij bracht het wel op een slimme manier: hij riep niet letterlijk op om geweld te gebruiken, maar verder deden zijn fans precies wat hij van ze verwachtte. Het kan zo in de leerboekjes voor Putin of Erdogan.

Hij deed wat hij zei

Schandalig, maar je kunt ook zeggen: hij deed wat hij zei en hij zei wat hij dacht. 

Waarmee ik maar wil zeggen dat ik een leider op een andere manier beoordeel: op leiderschap.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten