woensdag 3 januari 2018

Wat vinden we van William Moorlag?

Vroeger had je als wetenschapper sneller de aandacht. De media keken maar naar een beperkt aantal mensen voor commentaar, er was maar een televisienet en het was vrij normaal dat een grote meerderheid van de Nederlanders niet interessant genoeg was en dat vonden die Nederlanders zelf ook. En niet alleen wetenschappers moeten de aandacht verdelen, ook politici, vloggers, soapies merken dat ze niet snel de aandacht hebben.

Inmiddels is aandacht een schaars product geworden, want iedereen heeft recht op aandacht. Dat dringt ook door tot de wetenschap. Je kunt nog zo’n mooi onderzoek hebben gedaan, als het te genuanceerd is valt de aandacht voor jouw onderzoek weg tegen dat voor andere onderzoeken. Journalisten moeten een keuze maken en dan valt het onderzoek dat te genuanceerd is weg tegen het onderzoek dat onomwonden stelt dat TV kijken leidt tot overgewicht. Of neem de vleeseters. Deze mensen zouden hufteriger zijn dan vegetariĆ«rs. Dat is zo’n mooi nieuwtje, dat deel je direct.

Niet alleen bij de wetenschap, ook in de politiek is aandacht schaars. Er zijn veel meer partijen en elke partij wil nieuws naar zich toe trekken. Dat lukt je niet met een genuanceerde boodschap. Net als bij de wetenschap komen de extremere zaken beter naar boven drijven. “Meneer Albeda ziet het net iets anders”, is totaal oninteressant. “Meneer Albeda is woedend en beschuldigt X van uitbuiting van de kwetsbaarsten”, haalt uiteraard wel de pers. Op die manier valt de nuance rond Moorlag bijvoorbeeld weg. Met een mits en maar kom je er niet. Bovendien is Moorlag door de rechter veroordeeld en dan stopt het in Nederland. Toch heeft Moorlag heeft vuile handen gemaakt door mensen werk te bieden en is hij er zelf niet rijker door geworden. Hij heeft daarmee een naar nu blijkt fout beleid verdedigd. 


Het leidt tot wat ik eerder noemde de kameel van meningen. De uitgesproken “ja” en uitgesproken “nee” krijgen alle aandacht. Wat ertussen ligt valt weg. En laten nu net in de wetenschap en in de politiek daar de meest interessante denkers zitten…. Wat vinden deze interessante denkers van Moorlag? Is het mogelijk dat een eenduidig goed of fout er niet inzit????

Geen opmerkingen:

Een reactie posten