Wat nou als je het gevoel krijgt dat de overheid niet meer voor jou werkt? Dat de rechtsstaat vol zit met regels die anderen bevoordelen en jou met lege handen achterlaat? Ik noem dit omdat afgrijzen over onbeschofte uitingen van Wilders niet helpen om de overwinning van Wilders te begrijpen, er van te leren en Nederland beter te maken.
Het is maar een klein deel van de PVV-stemmers die relschoppers een knieschot wil geven of die de Koran willen verbieden en een speurtocht willen opzetten naar buren die in hun huis de koran hebben. Ik geloof best dat er mensen zijn die Zwarte Piet terug willen maar dat gaat toch niet gebeuren. En ja, ons land verandert. Dat kun je betreuren, ook al was het in de jaren 50 ook niet tof en was de woningnood heel wat groter. Het is onzin dat er een complot is om de witte bevolking te vervangen door immigranten. Maar laten we eens uitzoomen en kijken naar diepere ergernissen die elke partij zou moeten raken.
Anderen krijgen voorrang: veel aandacht gaat naar nieuwkomers en de uitwassen worden verbloemdBron: adviesraad migratie
Je ziet bij woningcorporaties dat ze pakweg 4 a 5% van de woningen moeten toewijzen aan statushouders, vluchtelingen die erkend zijn en recht hebben op een woning. Dat percentage is hoger geweest met 11% in 2016. Deze mensen vallen op in de buurt omdat ze nog aan het integreren zijn. Wat ze hebben meegemaakt in het land waar ze vandaan komen is vaak maar al te erg.
Dat neemt niet weg dat bij woningnood sommige mensen om zich heen kijken en zien dat statushouders wel een woning hebben gekregen. Je kunt zeggen terecht: want zij zaten hutje mutje in een asielopvang en er is geen ruimte om nieuwe asielvragers op te vangen. Ze worden als zondebok aangewezen. Nederland is ook gebonden aan internationale verdragen, terecht. Naast de statushouders is er veel aandacht gegaan naar Oekraïners, met reden. Maar de last van de ander neemt jouw ongemak niet weg. Dan komen er praatjes over een complot en voortrekken.
Bedenk daarbij dat op de woningcorporaties een zware verhuurderskorting lag zodat ze minder konden bouwen en dat niet zomaar weilanden volgebouwd mogen worden. In buurten met koopwoningen zie je die statushouders niet komen. Er zijn daardoor concentraties in armere buurten. Ook concentraties van arbeidsmigranten kunnen leiden tot overlast. Ook hier gaat het meestal goed, maar er zijn ook uitwassen. Die krijgen trouwens ook veel aandacht.
Ik vind niet dat de overlast verbloemd wordt, maar die is er wel. En woningcorporaties werden met de handen op de rug gebonden.De politiek doet alsof ze luistert, maar er gebeurt niets.
De politiek heeft te maken met zwevende kiezers die kijken wat de politiek belooft. De kieswijzer en stemwijzer benoemen de maatregelen en mensen kijken daar naar alsof het een supermarkt is. Ben je arts, dan is kijk je naar de regels waar huisartsen mee te maken hebben en de belastingen. Ben je zelfstandig ondernemer dan kijk je naar maatregelen voor de zelfstandig ondernemer. Ben je student dan kijk je naar de basisbeurs. Er is geen bezuinigingswijzer, maar om die basisbeurs te betalen zijn mogelijk maatregelen nodig om de groei van de zorguitgaven te stoppen. Alles bij elkaar is onbetaalbaar en de ene keuze zit de andere in de weg. Politiek is juist gezamenlijk kiezen tussen kwaden. Dus inderdaad gebeurt er niet direct wat mensen willen. De uitvoering blijkt ook nogal eens een probleem. Ondertussen zijn er personeelstekorten. Hoe los je die op?
De politiek is inderdaad weinig open over wat ze niet kan, dat willen kiezers liever niet horen.Als ze in China en India niet verduurzamen heeft onze bijdrage weinig zin. De politiek levert geen woningen maar is bezig met iets onzichtbaars als verduurzaming.
Het valt mij op dat er nogal eens gehamerd wordt op het algemene en ongrijpbare klimaat en dat er weinig aandacht is voor de winst van klimaatmaatregelen. Dus ook hier is wel een punt te maken.
Want dat China en India meer vervuilen dan Nederland goed kan maken is natuurlijk een feit. Het is lastig dat dit een probleem op wereldschaal is. Zouden wij niet investeren in verbetering dan gebeurde er niets (en werden er ook niet nieuwe en goedkopere oplossingen gevonden). Maar waarom niet ook meer aandacht voor de individuele voordelen? Nadat Russisch gas niet meer geleverd kon worden, werden eigenaren van zonnepanelen plotseling dolblij met hun klimaatmaatregelen. En schone lucht in de stad is een zegen voor het toenemend aantal mensen met luchtwegproblemen.
Onze bijdrage is heel zinvol. Laat dat zien. Kun je kiezers niet overtuigen dan zet de politiek een stapje terug.De ambtenaren vinden mij maar dom en dat laten ze mij voelen in elke brief
Ik krijg niet veel brieven van de belastingdienst, maar rond de toeslagen krijgen mensen de meest onbegrijpelijke brieven. Ik voel mij dan ook dom. Wmo aanvragen zijn ingewikkeld. Mensen die een toeslag hebben gekregen krijgen nogal eens een uiteindelijke berekening die lager uitvalt dan wat eerder was bedacht. Gevolg is dat je moet terugbetalen. Ik heb het zelf meegemaakt met de kinderopvang toeslag. Zeker als je als ZZP-er een variërend inkomen hebt kan je een tegenslag krijgen. Heb je geen spaargeld, dan hakt dat er in.
Echte aandacht voor begrijpelijke brieven mag niet wegvallen omdat ze juridisch sluitend moeten zijn.We kunnen in Nederland niet meer zelf beslissen
Laten we eerlijk zijn. Dit is gewoon waar. We kunnen Google geen boete opleggen, want daar zijn we als land te klein voor. We kunnenbedrijven niet dwingen om in plaats van 10 verschillende telefoonstekkers slechts één stekker te gebruiken. Daarvoor zijn we te klein. Het samenwerken in de EU heeft ons heel veel welvaart gebracht, maar het is moeilijk aan te wijzen dat de EU die welvaart bracht. Overigens zijn er veel regels waar Nederland naar verwijst waar Nederland gewoon zelf mee ingestemd heeft.
We kunnen wel een leger hebben, maar zijn afhankelijk geworden van landen om ons heen. We lenen als land geld en worden daardoor afhankelijk van de financiers. Doe je als land dingen die de financiers niet leuk vinden dan gaat de rente die je als overheid moet betalen omhoog. De boeren kunnen boos zijn over stikstof- en milieuregels vanwege EU richtlijnen, maar ze zijn dolblij dat ze kunnen exporteren naar Italië, Duitsland en Frankrijk. Dat gaat een stuk makkelijker binnen de EU dan erbuiten.
Maak duidelijk dat zelf beslissen een illusie is. Kijk naar het Verenigd Koninkrijk: buiten de EU zijn en nog meer migranten krijgen dan vroeger; nog steeds rekening moeten houden met de macht van grote bedrijven en financiers.De rechtsstaat werkt niet voor mij.
Als incidenten veel aandacht krijgen en de gewone gang van zaken weinig krijg je die indruk. Denk aan de vrouw in de bijstand die plotseling 7000 moest terugbetalen omdat haar moeder af en toe boodschappen deed. Dat is het gesprek van de dag. Om over de toeslagenaffaire nog maar te zwijgen. Daar werkte de rechtsstaat inderdaad niet voor de mensen! Dat die bijstandsregels en toeslagregels aangescherpt zijn omdat de meerderheid vond dat het de mensen in de bijstand niet te makkelijk gemaakt moest worden valt dan weg. Beeld blijft dat de rechtsstaat niet altijd werkt voor gewone mensen die het moeilijk hebben. Dat moet opgelost worden.
Interessant is overigens dat dat ook gebeurt. De vrouw kreeg geld terug, het goedmaken van de fouten van de toeslagenaffaire is een enorme klus. De uitvoering is helaas nog steeds een probleem.
Wat dan?
Dus bouwen en statushouders niet alleen
concentreren in de buurten waar mensen het toch al zwaar hebben en de
buurt snel verandert.
Eerlijk als politiek laten zien dat er keuzen te maken zijn tussen kwaden. Als politici goede uitleg geven en ambtenaren bij het bedenken van beleid de mensen zelf betrekken kan het beleid beter rekening houden met de wensen en lasten van allen. Ja en dat krijg je soms niet gelijk, maar dat is beter dan het gevoel hebben niet serieus te zijn genomen.
Maatwerk waar nodig om het verhaal van de mensen zelf te horen en iets echt voor hen te kunnen betekenen. Betere uitvoering is echt hard nodig.
Er is echte onvrede waar aan gewerkt moet worden, er is echte frustratie over onze instituties. Welk kabinet er ook komt, dit moet toch aangepakt worden?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten