Gefeliciteerd, Diederik Samsom, je sprak mij het meest aan van de kandidaten. Zeker zoals je in de kranten en op tv overkwam, want Plasterk is in het echt veel intelligenter dan hij overkomt en Martijn van Dam is in het echt iemand die anderen enthousiast maakt. Het gaat er niet om hoe je bent (Kok is een knorrige man), maar hoe de mensen je ervaren op tv. Maar wat nu? Ik lees in de Volkskrant dat de nieuwe man keuzes gaat maken en duidelijkheid bieden. Prioriteit nummer 1,2 en 3 is oppositie voeren. Dan weet je het al. De leden hebben het oppositie voeren uitbesteed aan Samsom. De klanten hebben gevraagd om meer zetels en Samsom moet dat gaan waarmaken.
Ondertussen weet iedereen dat de PvdA vooral zichtbaar is in den Haag. En de PvdA heeft nog heel veel taboes. De uitdaging is natuurlijk niet om de volgende verkiezingen te winnen, maar om sterk te worden. Wat gaat de partij betekenen voor de arbeid? Gaat flexibiliteit die de samenleving vraagt ten koste van de zekerheid die mensen willen? Ga je dan flexibiliteit tegenhouden, of heb je echt een alternatief? Dat soort vragen moeten gesteld worden tijdens de oppositieperiode. Dan heb je maar kort de tijd.
Wat willen die leden eigenlijk? Een kiesvereniging, die dan weer hoog en dan weer laag scoort? Waarschijnlijk wel, want als je blijft doen wat je deed kun je niet een ander resultaat verwachten. Als je de beweeglijkheid van de PvdA ziet, dan kan je het karakteriseren als een downtrend: je kunt op korte termijn omhoog of omlaag, maar de trend is uiteindelijk omlaag.
De bedrijven die uit zo'n downtrend ontsnappen denken verder dan 1 of twee jaarverslagern. Dat zal de PvdA ook moeten doen. Zoals de grafiekwatchers het zien: de PvdA heeft steun aan de onderkant van de trendlijn en de bovenkant biedt weerstand. Doe iets om die downtrend te doorbreken.
Wil je daar uit breken, dan moet je iets anders doen.
Leden van de PvdA: Oppositie voeren kun je uitbesteden, echt vernieuwen vraagt heel wat meer!
P.S. Ik heb nog een grafiekje van de PvdA zetels in de Kamer door de jaren heen. Blauw is het aantal behaalde zetels, Rood het gemiddelde van de 3 laatste verkiezingen (om de volatiliteit wat te verminderen). De trend is omlaag en het behaalde aantal zetels is zelfs onder het drie-verkiezingengemiddelde.
De laatste 10 jaar heeft alleen Wouter Bos heeft de trend een keer doorbroken, maar hij bleef binnen de dalende bandbreedte.
De VVD kan echter niet lachend achterover zitten, want de langetermijntrend was weliswaar omhoog, maar de iets kortere termijntrend is omlaag. Ook de VVD heeft een probleem.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten