zaterdag 3 april 2021

Sorry dat ik het zeg maar ... 2

Natuurlijk: we horen Rutte heel vaak sorry zeggen en ooit is het geduld op. Maar laten we eens wat dieper kijken naar wat er achter zat. De verandering van geslotenheid naar openheid die de Kamer vreselijk slecht heeft aangestuurd. Het is de Tweede Kamer die hier het meest blunderde. Met gevolg voor de openheid en de politieke sturing.

Rutte is  gewend zich overal mee te bemoeien en op alle momenten oplossingen neer te leggen. Formatieverkenningen zijn geheim, dus hij gebruikt zijn ruimte om te praten over het probleem van het CDA: regeren met Omtzigt in de Kamer. Hij gaat er van uit dat dit binnenskamers blijft, dus als hem gevraagd wordt of hij over Omtzigt gesproken heeft ontkent hij. Maar het wordt wel bekend. Dus hij zegt sorry, vergeten. 

Hoekstra heeft niet over Omtzigt gesproken tijdens de verkenning. Maar hij zit er ook mee. De CDA - bewindslieden hadden zich al eerder negatief over Omtzigt uitgesproken. Algemeen bekend is dat toen premier Mark Rutte de notulen van een vergadering uit juli 2019 openbaar wilde maken, het CDA hier fel tegen was. Want er was ‘onvriendelijk’ over Omtzigt gesproken door de eigen CDA ministers.  

Vanuit de politieke arena bekeken lijkt het allemaal interessant. Van buitenaf ziet het er anders uit. 

De Kamer kibbelt over verkenners die ze niet instrueert, niet ondersteunt, geen heldere taak, mandaat en verantwoordingsopdracht geeft. Onduidelijk is wat geheim blijft en wat niet. 

Niet alleen Rutte maakt een slechte indruk. Dit komt allemaal door de aansturing vanuit de Tweede Kamer

Als het weer verder verbetert neemt corona af (RIVM negeert bij scenario's seizoensinvloeden) en moet er wat opgebouwd worden in Nederland. Dat is al snel. Dan zitten we met een demissionair kabinet en een rommelige formatie. Terwijl je bij de opening en heropbouw voor de meest interessante keuzen komt te staan (over wonen, klimaat, onderwijs, werk), doet het demissionaire kabinet onder de afgebladderde Rutte de begroting 2022. Kan de Kamer dan nog richting geven als ze met zichzelf in de knoop zit?

En komt er ooit meer openheid, nu iedereen weet dat het eind carrière is als duidelijk wordt wat je tegen de verkenner zei? 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten