dinsdag 4 februari 2014

Ik los het voor je op!

Laatst zag ik een aankondiging voor een nieuw programma op SBS6 om burenruzies op te lossen. “Zij komen in actie voor jou, om de problemen voor eens en altijd op te lossen. En daarbij laten ze geen middel onbenut! Schakel ze in en door Patty en Jochem wordt jouw huis weer een thuis!” Het programma wordt gemaakt door Talpa.


Dat is precies wat in heel veel programma's beloofd wordt. Je vakantie liep niet zoals je wilde? Alberto Stegeman redt je vakantie. En voor die ruzie met je buren moest je Natasja Froger en John Williams hebben. Inmiddels is het zo ver dat je Patty Brard in kunt zetten, als je ruzie met je buren hebt. (Of als je nog geen ruzie hebt natuurlijk, want wie wil dat zijn buren aandoen?) Dreigt je financiële situatie compleet uit de hand te lopen? Dan kun je weer de baas worden over je eigen portemonnee. Dan zorgt John Williams ervoor dat er zicht komt op een schuldenvrij leven. Word je gepest? Johnny de Mol zorgt dat het pesten stopt. Of zijn er aangiftes die bij politie op de plank zijn blijven liggen? Alberto Stegeman lost die zaak alsnog voor je op.

Even los van de opvoedende waarde van deze programma's (ik vind dat ze het best goed aanpakken met praten, reflecteren, eigen rol bekijken), de suggestie blijft dat alle problemen voor je opgelost kunnen worden. En in de uitzending lukt dat ook altijd. Wat niet verteld wordt is dat er een strenge selectie is. Ze kunnen sommige problemen natuurlijk helemaal niet oplossen, maar dat levert geen mooie emo-televisie. Vooral de suggestie van de opgeloste burenruzie is extreem precies. (Uitstel van executie beloofde bijvoorbeeld “Wellicht kunnen wij je helpen”)

De televisieprogramma's zijn hard op weg de plaats in te nemen van politici. Landelijke politici hebben het afgeleerd teveel te beloven, niet allemaal, maar men is een stuk voorzichtiger. Dat vinden sommige mensen jammer. Ze luisteren liever naar eenduidige oplossingen: ongenuanceerd, recht voor zijn raap.

Mensen willen horen: jij hebt ergens last van? Ik los het voor je op!  Wanneer gaat een journalist met een microfoon daar eens lekker zoeken naar wat niet opgelost werd?

P.S. Dan maakt het niet uit dat Patty Brard zelf niet zo lekker omgaat met ruzies. "Ik laat zijn kop er af trekken of ik trek zijn kop er zelf af!!!" "Behalve dat je lelijk bent, spoor je niet" (Wel pleit voor haar dat ze met Nico Dijkhuizen gaat praten)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten