vrijdag 21 augustus 2020

Salarisverhoging voor de zorgsector is neo-liberale shit

Salarisverhoging voor de zorgsector is eigenlijk erg neo-liberaal. Alle waardering moet gevangen worden in geld. Dat gaat er aan voorbij dat mensen het belangrijker vinden iets nuttigs te doen of veel te kunnen leren in hun baan of de zekerheid hebben niet op korte termijn ander werk te moeten zoeken. 

Als er ergens geld nodig is, dan is het voor de mensen in de horeca die niet alleen weinig verdienen, maar ook nog geen enkele zekerheid hebben. Mensen die al jaren op tijdelijk werk zitten en nooit zekerheid hebben. 

Mijn ervaring is ook dat als je je inkomen gaat vergelijken, je altijd mensen vindt die onterecht meer verdienen dan jij. Dat leidt tot onvrede en mogelijk tot salarisverhoging, maar niet tot een gelukkig  leven. Precies dat zoekt de oppositie: onvrede! Dan heb ik het niet eens over onze zorgpremie die al hoog is, want als het salaris te laag is, vind ik het logisch dat ik meer moet betalen. Maar geef de zorg een procent loonsverhoging en de volgende ophef is over het topinkomens van meneer De Vries die met 1% meer binnenhaalt dan Kimberly met haar MBO-verpleging.

Salarisverhoging is niet gekoppeld aan een crisis, maar moet zakelijk bekeken worden. Hoeveel verdient een verpleegkundige en is dat genoeg, te veel of te weinig? En hoe is dit afgewogen tegen de zekerheid die een verpleegkundige heeft? Laten we dan toch maar gaan vergelijken. 

Trend is snellere groei dan bedrijfsleven
Verdienen verpleegkundigen te weinig? Dan is er alle reden om daar direct wat aan te doen. Dat is helemaal niet het geval. De afgelopen tien jaar maakten verpleegkundigen een inhaalslag. Ze kregen er gemiddeld 21 procent bij. Dat is iets meer dan in het bedrijfsleven. 

In vergelijking met andere landen hoog
Maar dat is de groeitrend. Als je weinig had, mag je salaris harder groeien. Verdienen verpleegkundigen in vergelijking met andere landen dan misschien niet veel? Al googelend kwam ik op de top tien van landen waar verpleegkundigen het meest verdienen. Fier staat Nederland op plek 7. Huh? Plek 7?  Jazeker!

Kijk naar de echte problemen!
Natuurlijk zijn er vooral in de ouderenzorg, bijvoorbeeld een MBO-verpleegkundige in een verpleeghuis, die wel wat erbij zouden moeten krijgen. Ook in de thuiszorg kan iets aan de salarissen gedaan worden. Maar misschien moet je het eerder zoeken in de werkdruk en ruimte maken voor een praatje met de oudere die je verzorgt. 

Maar al die aandacht voor het salaris? Armoe! Breng liever het toptarief voor belastingen omhoog om nuttige maatregelen te nemen!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten