woensdag 9 oktober 2013

Het is verschrikkelijk gesteld met ons!

Op de site www.oecdbetterlifeindex.org kun je landen vergelijken op diverse onderdelen en kun je een ranglijst tonen van de beste landen om te wonen. Misschien aardig om eens te kijken hoe onze bestuurders en politici dit land naar de gallemiezen geholpen hebben. Want dat het ons verschrikkelijk slecht gaat, dat weten we al.

Eerst een totaal overzicht waarbij alles even zwaar weegt: huisvesting, inkomen, arbeid, maar ook gezondheid, veiligheid en tevredenheid. Dan zien we dat Nederland het redelijk doet: de achtste plaats. En de mensen die inkomen van belang vinden zijn in de VS wat beter af. Dat is natuurlijk een gemiddelde, want de verschillen zijn er fors groter dan bij ons. Hoe kan dat? Al die woede en we staan op 8 op de wereldranglijst? Eigenlijk een teleurstelling, hoe kunnen we nu nog met recht boos zijn? De hardwerkende Nederlanders die nu moeten inleveren met alle bezuinigingen?

Als we geld heel belangrijk vinden
Hoe kijken die naar Nederland als het gaat om hun inkomen? We staan dan weliswaar op de zevende (!) plaats, maar het verschil met de nummer 1, de VS, is groter. Wie inkomen belangrijk vindt, moet meer van de VS afkijken.

Dan wil het kabinet ook nog de Civic engagement meerekenen: de participatiesamenleving. Zetten we de inkomens en deze civic engagement op maximaal (tellen we dat veel zwaarder dan gezondheid en wonen), dan staan we op plaats 13, net achter België. Opnieuw staat de VS bovenaan.

Wat is eigenlijk belangrijk?
Maar vinden we dat ook het belangrijkste? Ach, tja. Ik ben meer van het als je maar gezond bent en ik wil tevredenheid met het leven meewegen. Alle woede over de zakkenvullers in Den Haag kennend zal dat wel heeeel slecht scoren. Maar kijk: de 9e plaats! Het is niet zo mooi als wanneer alles even zwaar weegt, maar toch: binnen de top 10. Moeten we dan echt zoveel leren van de VS? Zoveel hoger staat de VS toch niet? OF WEL?

De VS staat lager! Pas op plaats 14 komt dit gidsland voor beleids-makers. Liever kijken naar de Zweden, Noren en de Zwitsers

Zo slecht hebben we het toch niet. Maar dat zullen de boze hardwerkende Nederlanders wel overdreven vinden. Want de politiek heeft ons naar de gallemiezen geholpen. Zeker weten!!
Probeer het zelf: misschien op het gebied van de veiligheid? En ja, daar is Nederland op de 14e plaats net wat beter dan een middenmoter.

Oh ja, en die D66-ers, Groen Linksers en andere milieufreaks hebben wel gelijk. Plaats 16. Moet beter kunnen!

P.S. met de nodige voorzichtigheid lezen. De goed verdienende VS burgers zijn namelijk op veel punten wel beter uit dan de goed verdienende Nederlander, in het gemiddelde valt veel weg omdat de slecht verdienende, slecht behuisde burgers het er beduidend slechter hebben.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten