zaterdag 16 mei 2015

Second opinion door burgers: een goed idee

Onlangs was er commotie over de traplift voor een 90 jarige Alphenaar die de gemeente niet wilde vergoeden. Had hij maar eerder moeten kiezen voor een ander huis. Er was veel afkeuring op twitter. 140 tekens zijn ruim voldoende om te laten weten dat je de afweging belachelijk vindt. De gemeente zag dat anders: de situatie van deze meneer in zijn huidige woning is inmiddels verre van ideaal, ook mét traplift en aanpassingen die al eerder in zijn huis zijn gedaan'. (hier) Nou weet ik niet of de zaak echt genuanceerder ligt. Ik ben wel benieuwd of mensen die zich er in verdiepen tot dezelfde conclusie komen.

Onderling legt dit soort vragen al voor
Dat is iets dat FBTO al doet. Als je schade hebt en je bent het niet eens met de uitspraak van FBTO dat de verzekeraar niet betaalt, kun je de zaak voorleggen op onderling.nl Daar reageren gewone mensen die bereid zijn zich in de zaak te verdiepen op de schade. Zij bedenken dat het niet slim is om standaard iedereen geld te geven: dan moet uiteraard de premie omhoog. Maar ze kijken wel of ze de redenering van FBTO delen. Als 60% van deze mensen het met de klager eens is en er hebben flink wat mensen meegedaan om te kijken of de uitspraak terecht is, keert FBTO alsnog uit. FBTO leert van de uitspraken of er rare dingen staan in de voorwaarden (en of ze nog genoeg vertrouwen heeft).
Niet alles wordt zomaar vergoed:

Vertrouwen in uitspraken van gemeente
Dat middel heeft de gemeente Alphen aan den Rijn niet. Dat is jammer, want de zorg die de overheid betaalt is een vorm van georganiseerde solidariteit. En het is goed als mensen zich ermee bemoeien waar de grenzen liggen. Dat zou mijn vertrouwen in de uitspraken van de gemeente vergroten.

Waarom maken gemeenten niet zo'n forum als FBTO al heeft? Als pakweg 8 – 12 gemeenten bereid zijn hiermee te starten krijgen we veel beter inzicht in de afwegingen die de gemeenten maken. De gemeenten leren dan beter welke afwegingen wel en welke niet ervaren worden als rechtvaardig. Net als bij FBTO zal deze second opinion van burgers echt niet alle trapliften, bijzondere bijstandsuitkeringen en rollators ineens gaan vergoeden. Het gaat hier om met zijn allen te overleggen waar de grenzen liggen en waar ze overschreden worden. Dat gaat veel verder en is veel leuker dan in 140 tekens op twitter reageren.De gemeenten kunnen er veel van leren, zoals FBTO er ook al veel van leerde.

Wie doet er mee? 
De door de overheid georganiseerde solidariteit ondervindt veel maatschappelijke steun, maar is ook erg anoniem geworden. Om de solidariteit te behouden moet de overheid zorgen dat duidelijk is hoe ze die uitvoert. Niet te streng, maar ook niet te goedgevig. Nu staat Alphen in het spotlicht, maar het had willekeurig elke gemeente kunnen zijn. En zeg nu zelf: willen we niet allemaal dat de zorg goed is, maar tegelijk zorgvuldig bekeken wordt? We zijn wel goed, maar niet gek en dan is het prima als dat even gecheckt wordt.
Gemeenten kunnen met ons contact opnemen om betrokken te worden in het initiatief.
Zie www.detweedemening.nl



Geen opmerkingen:

Een reactie posten