dinsdag 12 juli 2016

De kleine lettertjes van de democratie

Het volk heeft gesproken, maar de juristen wijzen nu op de kleine lettertjes: "Vooraleer het artikel 50 van het Verdrag van Lissabon in werking kan worden gesteld moet eerst de primaire wetgeving gevolgd worden". 

De uitspraak van de Brexit is gedaan en nu is het aan het VK om de onderhandelingen snel te beginnen. Het beste zou zijn als een Brexiteer als Boris Johnson de onderhandelingen had gedaan. Ik vind namelijk al dat gezeur van een tweede referendum of het beroep op artikel 50 traineren of helemaal niet doen ondemocratisch gezeur van de elite. Zeker die 1000 (!)  juristen die nu met behulp van juridische regels de uitspraak van het referendum gaan aanvechten. Een soort kleine lettertjes van de democratie. 

Ja de jongeren hebben niet gestemd en dat was dom. Maar ik herinner mij nogal wat verkiezingen in Nederland waarbij mensen achteraf spijt hebben van hun stem of hun niet-stem, maar zo werkt het niet. 

Peilingen bepalen niet het beleid. Juristen doen dat ook niet.

Natuurlijk hebben de Bremainers gelijk dat uittreden een klap gaat geven voor de groei en banen gaat kosten en weinig maar wel enige belangrijke beleidsruimte gaat geven. Maar ze leven nog in het tijdperk dat je moest vertellen om mensen te overtuigen. Nu is het: toon maar aan!

Aantonen kan gemakkelijk door de onderhandelingen te starten met de EU. Dat leidt tot een exitverdrag. Vervolgens schrijven de Britten verkiezingen uit met als inzet wel of niet uit de EU. 

Dan weten de mensen wat het echt inhoudt en kunnen ze vasthouden aan de Brexit of er op terugkomen. 

1 opmerking:

  1. Kleine lettertjes: 1. in 2 jaar uittreden (TEU art 50) 2. onderhandelen 3. verkiezing? 4. onderhandelen over her-intrede? (TEU art 49)

    BeantwoordenVerwijderen