zondag 5 juni 2022

Linkse mensen op het nadenkstoeltje

In de kleuterklassen hebben de juffen en meesters een nadenkstoeltje. Dat is om kleuters die zich niet netjes hebben gedragen even op te zetten om tot rust te komen en tot inkeer te komen. De gedachte kwam in mij op toen ik de krant las en boze bijdragen zag over de oorlog in Oekraïne (daar denken we te weinig aan (bijvoorbeeld hier ) over de behandeling van arbeidsmigranten (bijvoorbeeld hier). En zou je wel op dat vliegtuig stappen? Schaam je je dan niet? Over het verleden van Nederland moeten we het ook maar niet hebben, en waarom moet je altijd mensen indelen in het hokje man of vrouw? Weldenkende, vooral linkse, mensen hebben het niet makkelijk, ze moeten voortdurend op het nadenkstoeltje. Geen wonder dat mensen weglopen en dat links geen deuk in een pakje boter slaat.

Luie rechts-populistische mensen
Rechtse populisten hebben het makkelijker. Het heet dat deze groep cultureel conservatief en economisch progressief is. Maar de werkelijkheid is natuurlijk veel platter. Geen gezeur en omhoog de AOW, lekker vliegen en dat gedoe over het klimaat is allemaal onzin en rechters moeten ook niet te moeilijk doen. Populisten beloven dat het leuk wordt voor de meerderheid en de rest moet niet zeuren. Het verleden is groots, kijk naar de VOC, geweld moet je in die tijd zien. Mensen die je niet verstaat moeten ook maar niet naar Nederland komen. Houd het gewoon op mannen en vrouwen. Het gaat hier niet om cultureel conservatief en economisch progressief, maar gewoon: doe maar niks en stem op ons, dan wordt het leuker! 

Links maakt het niet leuker 
Het is de vraag of links de verkiezingen wint door iedereen op het nadenkstoeltje te zetten. Bij de discussie over de fusie tussen Groen Links en PvdA zie ik niemand die mij de indruk geeft dat de wereld er leuker en vrolijker op wordt. Het zijn partijtijgers die elkaar bevechten over "de macht" (voorstanders van een fusie) of de "idealen' (tegenstanders). En als je op die combinatie stemt? Leuker wordt het er niet op! Het is überhaupt de vraag of met zo'n fusie niet nog meer van die ruzies optreden. Denk aan hoe Diederik Samsom weggebonjourd werd. Dan vlucht ik liever naar D66 (of de VVD).

Vroeger was het nog leuk om links te stemmen
Vroeger werd het er leuker op met links: vrijheid, je mag meepraten, armoede en honger is niet meer nodig. Geen looningreep, pak het bedrijfsleven maar aan. En Den Uyl beloofde iedereen een auto, achteraf gezien dom, maar toch: het gaf hoop op verbetering. 

Nu lijkt het er niet vrolijker op te worden: je moet inschikken, je mag niet vliegen, of je die auto kan blijven rijden is ook maar de vraag. 

En daar heb je als links weldenkend mens een eigen verantwoordelijkheid in! Koop geen kiloknaller, maar koop bewust! Denk na voor je op vakantie gaat! Eerst op het nadenkstoeltje! Vliegschaamte! En schaam je voor je witte privileges! Hoe (neo-) liberaal is het eigenlijk niet om mensen zo individueel te verwijten wat er (door het collectief of door het systeem of de cultuur) gebeurt? 

Het is mooi maar kan nog mooier
En de krant lezend vroeg ik mij af of het wel nodig (en effectief) is steeds de mensen op een nadenkstoeltje te zetten. Want laten we eerlijk zijn: links kan ook opkomen voor meer betaalbare huurwoningen, fijn en zinvol werk. Iedereen mag meedoen en meebeslissen, in je buurt en op je werk! Goed onderwijs voor iedereen! Ga de ongelijkheid in inkomen en vermogen tegen, ook daarin mag iedereen mee! Want waarom hebben enkelen de luxe? We kunnen prachtige verbindingen van openbaar vervoer aanleggen, veilig, gemakkelijk. Je ontmoet weer mensen die anders zijn dan jij en raakt erdoor geïnspireerd. Samen verantwoordelijkheid nemen voor je buurt is lastig, maar is dat ook niet een manier om ons te verheffen? En het vliegen? Je bent met een hogesnelheidstreinm sneller en veiliger in het centrum van Parijs en Londen dan met het vliegtuig. En ja, dat is nog beter voor het milieu ook. Wek je eigen energie op, op het dak van je huis! En met buurtaccu's kun je de energie opslaan als er veel geleverd wordt en weinig verbruikt. 

Gelukkig is er ook de EU. De EU is ongekend welvarend, en kan een vuist maken tegen bedrijven. Nederland kan weinig doen tegen de macht van Google en Facebook. De EU wel en doet dat ook. Een Europees leger maakt de EU onverslaanbaar en in uitgaven zou de EU nu al na de VS de grootste militaire macht kunnen zijn. De EU geeft veel geld om te helpen waar hongersnood is. De gezondheidszorg hier is fantastisch, die is voor iedereen beschikbaar. Dat gaat in de hele EU steeds meer ook die kant op. 

Waarom zo zuur over Rutte als hij zegt dat Nederland een gaaf land is? Rutte zit al zo lang als minister-president omdat hij positief en optimistisch is. Nederland is een gaaf land!

Natuurlijk zijn er smalle marges van verandering
Natuurlijk is er dan het besturen en verantwoordelijkheid nemen. Dat begrijpen de kiezers best. De PvdA van Den Uyl wist goed onderscheid te maken tussen de idealen en de smalle marges van verandering. Alleen de CU lijkt die kwaliteit nog te koesteren. Natuurlijk, ook de gezondheidszorg moet betaald worden en schone lucht vraagt maatregelen. Maar waarom gaan dan de felle discussies in de Kamer over de Nokia van Rutte? 

Ik zou dat gereformeerde gedoe van "De mens is onbekwaam tot enig goed en geneigd tot alle kwaad" maar eens laten vallen (ben zelf gereformeerd opgevoed), de meeste mensen deugen namelijk. Pak het systeem aan dat aanzet tot keuzen. Weg met dat nadenkstoeltje!


P.S. Optimisme over een betere wereld om in te leven zou niet alleen links sieren, het is ook hard nodig: Er is nu heel weinig optimisme vergeleken met andere landen. Vooral in Europa is het optimisme laag.



Geen opmerkingen:

Een reactie posten