dinsdag 16 juli 2013

Welke democratische verworvenheid naar Egypte exporteren?

In Egypte werd in maart 1928 op verzoek van enkele arbeiders een maatschappelijke, islamitische welzijnsorganisatie opgericht. Het was de tijd dat de Britten hun zone rondom het Suezkanaal stevig in hun greep hadden maar zich nauwelijks bekommerden om de leefomstandigheden van de Arabieren. De organisatie runt scholen en doet aan ander welzijnswerk. Een soort leger des heils en maatschappij tot nut van 't algemeen.

De organisatie bestaat nog steeds. Hun ambulances zijn vaak eerder ter plekke dan die van de overheid. Het onderwijs bij hen is beter geregeld en er is meer oog voor sociale problemen. En ja, de organisatie pleegt ook aanslagen, maar ach, je ziet toch dat ze ook veel goed doen? Kijk naar al die voorbeelden van doe-democratie in Egypte!

Ik weet het. Zo onschuldig is de Moslimbroederschap niet. Maar je kunt je voorstellen dat de ingreep van het leger niet helpt om de boel in Egypte weer bij elkaar te krijgen. Plotseling zijn de rijen bij de benzinestations verdwenen en zijn stroomuitvallen verleden tijd. Dat klopt toch ook niet? Morsi laat rijen ontstaan en het leger lost ze op???.

Hier in Nederland gillen we al als een commissaris die de Grieken en Italianen op de vingers moest tikken ons de les leest. Dat was de bedoeling niet! Die anderen: die moest die op de kop geven! Stel je voor dat er militairen zouden komen die de door ons gekozen president Majoor Bosshardt zouden afzetten omdat de resultaten tegenvallen. Als je moslimbroeder bent zeg je dan uiteraard: die anderen, die moesten ze eens de les lezen.

Zo heeft in Egypte iedereen gelijk, maar komen ze niet echt verder. Als ze wat van Nederland zouden moeten overnemen, zouden dat dan de vrije verkiezingen zijn, onze spaarzame (gemeentelijke) referenda of onze voorbeelden van doe-democratie?

Ik dacht het niet.

Wat veel moeilijker over te nemen is: de bereidheid te polderen en elkaar wat gunnen, de democratische gezindheid om minderheden rechten te geven en een onafhankelijke rechtspraak om die afdwingbaar te maken, een ombudsman die het ambtenarenapparaat de nagels onder het bloed vandaan haalt, een Raad van State die zeurende burgers gelijk geeft..

Verkiezingen organiseren kan iedereen, een democratische samenleving bouwen is veel moeilijker. Ik maak mij sterk dat we dat te weinig beseffen en onze democratie zien als een soort stemming voor Holland 's got talent.Geen opmerkingen:

Een reactie posten