donderdag 16 maart 2023

Grote winst: recept voor teleurstelling

Ik woonde ooit in huis met iemand die schijt had aan de autoriteiten. “Ze krijgen geen cent van mij!” was de reactie op de deurwaarder. Vervolgens moest hij gewoon dokken. Het was niet anders. Je kunt wel schijt hebben, maar wetten en regels zijn niet zomaar opzij te schuiven. Dat was dan vervolgens een teleurstelling.

Goed dat BBB zich kan bewijzen
BBB heeft een geweldig verkiezingsresultaat behaald. En het is goed als BBB in de provinciale besturen verantwoordelijkheid zal nemen. Daar staat BBB ook voor en Caroline van der Plas lijkt heel anders dan Baudet tegenover racisme, verantwoordelijkheid en wetgeving te staan. De kiezers uit de provincie gaan over de provinciale taken. Laat BBB het maar waarmaken om te besturen met de huidige Nederlandse en Europese wet- en regelgeving (en de andere partijen). En de wensen te betalen. Spannend!

Tegelijk houd ik mijn hart vast. Want het lijkt wel of bij elke verkiezing een buitenstaander die schopt tegen de elite een enorme winst behaalt, waarna blijkt dat de democratie nu eenmaal smalle marges heeft en er niet heel veel veranderd kan worden. Een recept voor teleurstelling.

Nieuwkomers die groots starten kunnen diep vallen
De uitslagen laten zien dat een nieuwkomer steeds beter kan scoren. De PVV kwam in eens met 10, FvD ineens met 12 en BBB ineens met 15 in de Eerste Kamer. Inmiddels staat de PVV op 4, FvD op 2. De teleurgestelden raken ook hun vertrouwen in de nieuwkomers kwijt. Er is een asielverdrag (anders dan PVV graag wil), er komt een virus (anders dan FvD graag wil) en er zijn regels voor stikstof en schoon water. Je kunt wel schijt hebben aan de autoriteiten, maar wetten en regels zijn niet zomaar opzij te schuiven. Dat lijkt de kracht van BBB ten opzichte van FvD en PVV. Houdt BBB dat vol?

Er zijn ook anderen met wensen
Bovendien hebben er veel mensen ook op andere partijen gestemd. Toen een interviewer vroeg “Wat als het kabinet met PvdA en GL de meerderheid zoekt in de Eerste Kamer” was de reactie: dat kan niet want de kiezer heeft gesproken. Tja. 15 zetels voor PvdA/GL en 15 (of meer?) voor BBB, zijn die kiezers van BBB belangrijker? Ik dacht het niet.

De kiezers kunnen leren dat je er samen uit moet komen. Daar zijn we in Nederland altijd goed in geweest. Maar hebben de kiezers op de nieuwkomers het geduld daarvoor?

Geen opmerkingen:

Een reactie posten