zaterdag 25 mei 2024

Hoe gaat het komende kabinet regeren?

Eerder gaf ik al aan dat populistisch beleid nogal eens een averechts effect heeft. Heeft het hoofdlijnenakkoord daar een vorm voor gevonden? Of helpt het alleen bij de start? Hoe gaat de nieuwe regering regeren?

Neem het "grip op asiel en migratie". Op basis van een acute noodsituatie worden uitzonderingsbepalingen geactiveerd. Dat is twijfelachtig, want van een acute noodsituatie is geen sprake. De groei in Nederland is niet hoger dan in omringende landen, eerder lager. Het is ook vooral een noodsituatie vanwege de overvolle opvang in Ter Apel. Juist daarvoor was de spreidingswet die buiten werking gesteld wordt. Uit onderzoek blijkt dat opvang in kleine centra de overlast fors vermindert, dus met het buiten werking stellen van de spreidingswet neemt de crisis toe. Ook zal een opt out clausule worden ingediend. Dat laatste kan werken, maar dan wel op een heel lange termijn. Stel dat dit allemaal niet mag van de rechter? Wat doet het kabinet dan? 

Neem de land- en tuinbouw. Het staat vol met maatregelen die geprobeerd zijn en niet lukten. "In Europa wordt met lef alles op alles gezet om Europese richtlijnen zo aan te passen dat ze werkbaar zijn en het verdienmodel ondersteunen". Tja, wat als dat niet lukt? "Alles wordt op alles gezet om de afbouw van de huidige derogatie terug te draaien" Wat als dat niet lukt? "De mestcrisis krijgt urgente aandacht" Wat als dat geen resultaat heeft? Er staat alleen wat dan niet gebeurt (gedwongen krimp). "In Europa wordt door Nederland alles op alles gezet om de pulsvisserij weer toe te staan." En als dat niet lukt? 

Ook in het hoofdstuk zorg is lastig te zien wat het kabinet gaat doen. Want er wordt wel geconstateerd dat er krapte op de arbeidsmarkt is, maar tegelijk wordt het eigen risico verlaagd. Hoe kun je dan de arbeidsvoorwaarden verbeteren, immigranten weren en toch de groei van de gezondheidszorg faciliteren? Opnieuw de vraag: wat als het niet lukt de positie van zorgpersoneel op de arbeidsmarkt te verbeteren? En wat wordt de "nieuwe samenhangende aanpak van het beleid inzake vaccinaties?" Dat is wel blijkbaar een hoofdlijn. 

Zo staat er nogal wat in het akkoord waar het kabinet het bos in gestuurd gaat worden. In het algemeen zal er veel personeel nodig zijn, niet alleen in de zorg, maar ook inde ambtenarij, tegelijk wordt daar fors op bezuinigd.

Er staan ook haalbare en redelijke voorstellen in, vaak voortzetting overigens van bestaand beleid, dus veel lef was daar niet voor nodig. Het hoofdstuk goed bestuur heeft een aantal goede punten die tijd gaan kosten, maar wel kunnen en tegelijk strijdig zijn  met andere voorstellen in andere hoofdstukken.  

Kortom: Wie in dit kabinet wil gaan zitten krijgt het erg lastig: veel voorstellen die helemaal niet kunnen (wat de partijen best weten) en  geen idee wat er daarna gebeurt. 

Geen opmerkingen:

Een reactie posten