donderdag 12 januari 2012

Meer ruimte voor tijdelijke contracten slecht voor arbeidsmarkt


Er is een goede wetenschappelijke basis voor het idee om de arbeidsmarkt te versoepelen. Ondernemingen zijn voorzichtig om mensen in dienst te nemen als het zeer moeilijk is hen te ontslaan. Kamp probeert dit nu te versoepelen door te regelen dat werkgevers minder snel een vaste baan hoeven te bieden na een tijdelijk contract. Slecht idee voor de Nederlandse economie!

De andere kant van de starre arbeidsmarkt is de bescherming van werknemers. Mensen die gemakkelijk ontslagen worden krijgen weinig zekerheid en kunnen moeilijk investeren (auto, huis, studie) als ze zo weinig zekerheid hebben over de toekomst. Mensen komen in de WW zonder uitzicht op werk. Is er geen rem op tijdelijke contracten, dan worden er wel heel veel contracten tijdelijk. Leuk voor ondernemers, maar niet voor werknemers en ook niet voor de samenleving als geheel.

Kamp vergeet die andere kant nu helemaal. Er zal meer tweedeling ontstaan tussen mensen met tijdelijke contracten en mensen met een vast contract.

Geen probleem? De ondernemer neemt alleen de allerbeste in vaste dienst? Denk eens aan de scholing voor mensen om hen aantrekkelijk te houden voor de arbeidsmarkt. Daar hebben werkgevers geen belang meer bij, Dat heeft grote nadelen voor de economie. Elk voor zich lijkt het interessant om daar geen geld aan te besteden, maar collectief is het heel slecht voor de economie als het fris blijven voor de arbeidsmarkt een individuele verantwoordelijkheid is. Geen probleem voor mensen die al veel kansen hebben, wel voor mensen met weinig kansen die wel een duwtje kunnen gebruiken.
Daarom is het beter het ontslagrecht te versoepelen op voorwaarde dat de werkgevers bij ontslag verantwoordelijkheid nemen voor het aan het werk komen elders. Werkgevers die vaak werknemers ontslaan die geen nieuw werk krijgen, zouden extra moeten betalen voor de werk­loosheidsuitkering. Voor werkgevers die dat niet doen hoeft er geen prikkel te zijn: als mensen maar weer gemakkelijk aan de slag komen.

Kamp denkt dat het bieden van een tijdelijk contract voor een paar jaar voldoende prikkel geeft voor werkgevers om te investeren in mensen. Maar Kamp wil toch ook dat mensen blijven doorwerken na hun 65e? Dan is er toch echt wat meer nodig!

Kamp vergeet dat collectieve verantwoordelijkheden naast individuele verantwoordelijkheden helemaal niet zo slecht zijn. Dan kan hij dus beter het ontslagrecht vernieuwen dan de tijdelijke contracten gemakkelijker maken. Het getuigt van korte termijndenken om tijdelijk werk te vergemakkelijken voor werkgevers.

Misschien heeft Kamp het best door. De strategie van Kamp zal dan zijn: nu tijdelijk werk vergemakkelijken samen met de PVV (die geen versoepeling van het ontslagrecht wil), als het dan te gek wordt gewoon steun winnen bij D66 en Groen Links om het wat te repareren. Lijkt mij een zeer gevaarlijke tactiek. Daar krijg je dan de werkgevers niet meer in mee.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten