zaterdag 27 december 2014

Nederlander van het jaar

Frans Timmermans werd dit jaar politicus van het jaar. Na het neerstorten van de MH 17 was zijn optreden bijna vlekkeloos. Hij legde er zich niet bij neer dat er geen onderzoek zou komen. Hij toonde emoties en zorgde dat de wereld zich niet neerlegde bij de tragiek van Oekraine en het optreden van Rusland. Okay, hij verzon er wat bij, maar het is hem gegund. Het zegt iets over 2014

Net zoals ik het Huib Lloyd gun om Rotterdammer van het jaar te zijn (hier). Huib Lloyd zorgt er met stichting Jarige Job voor dat jarige kinderen die onder de armoedegrens leven, bijvoorbeeld kunnen trakteren in de klas.

DagobertDucktaks
Het zegt wel iets.

Net als het woord van het jaar (dagobertducktaks) of de hulp van het jaar, of de secretaresse van het jaar. Het schetst eigenlijk het jaar nog meer dan de persoon.

Neem Kelly van Keijzerswaard, de secretaresse van het jaar.  “De wijze waarop Kelly Het Nieuwe Werken vol passie omarmt én daarbij het belang van persoonlijk contact hoog houdt, maken haar echt Fit For Tomorrow!” 

Het zegt allemaal meer over ons, het verdwijnen van persoonlijk contact, dan over Kelly, die ongetwijfeld een fantastische secretaresse is. Kelly had jaren een fantastische secretaresse kunnen zijn, sterker: dat is ze al jaren. Net als Frans Timmermans een goed politicus is en Huib Lloyd een zorgzame vent. Waar het om gaat is dat het eigenlijk niet hun verdienste is, maar een spiegel van het jaar 2014. Iets maakt dat wat zij deden opvalt.

Het is het jaar dat bepaalt wat er gebeurt en waarom hun verdiensten ineens opvallend zijn.

Een ramp, meer armoede, aanpassen aan de nieuwe maar onpersoonlijke tijden. Dat is eigenlijk helemaal geen mooi beeld van 2014. 

De mensen van het jaar zijn de mensen die zich er niet bij neerleggen dat de dingen zijn zoals ze zijn. Hear hear!  Een inspiratie voor ons allen. 


P.S. Jorrit Gall van Young Capital mag zich een jaar de beste Intercedent van Nederland noemen. Hij werd op 30 oktober 2014 in Maarssen als winnaar verkozen door de vakjury. "Hij zette de jury neer als een stelletje ouwelullen". Weer iets om je niet bij neer te leggen: dat die ouwe lullen de wereld runnen,

Geen opmerkingen:

Een reactie posten