woensdag 18 januari 2017

Tegendenken door Trump

Niets is dodelijker voor de creativiteit dan het allemaal met elkaar eens zijn. Ik merk daardoor dat ik minder schrik dan anderen van het interview met Trump over de Brexit, de Navo en de EU. Ik las dat in Duitsland “met ingehouden verbijstering op de uitspraken van Trump wordt gereageerd”. Zo noemde Trump de Navo achterhaald en de Europese Unie „in feite een instrument van Duitsland” en "ontworpen als een economisch instrument tegen de handelsbelangen van de VS"

EU voor vrede en welvaart
Wij kennen de geschiedenis van Europa, het streven naar welvaart en vrede. Maar iedereen ziet dat de Europese Unie een verfrissing nodig heeft. Hoe kan het een wake-upcall uit de VS zijn dat vanuit de VS zo naar de EU gekeken wordt? Als Trump een deal wil met Europa schudt hij de boel op, maakt mensen boos en hoopt een betere deal te krijgen. Ik denk dat in Europa door veel mensen net zo naar de EU gekeken wordt als Trump. Zie het als een aanmoediging om te bekijken wat Europa zelf wil, wat dat betekent en wat dan nodig is.

Navo om samen sterk te staan
Trump noemde de NAVO over de jaren “overbodig” geworden, omdat veel landen hun bijdrage niet leveren en het bondgenootschap niet goed heeft opgetreden tegen “terreur”. Daar kun je ook boos over worden, maar ik mag toch aannemen dat dit niet nieuw is. Maar kiest Europa wel een eigen toekomst door te blijven rekenen op de bescherming van de VS? Ik zou niet de Navo willen afschaffen of uit de Navo willen. Maar het lijkt mij prima om opnieuw te kijken hoe gezamenlijke verdediging en bescherming tegen nieuwe vormen van oorlogsvoering er uit moet zien. Dat vraagt ook tegendenken op de voorstellen van de Europese Commissie. Laten we niet de Navo vertalen naar EU-niveau of de VS kopieren, maar kijken wat voor nieuw defensie systeem nodig is. 

Doe je voordeel met Trump
Hoe ingeslapen de boel hier is, merk je aan een impulsief dwaallicht als Trump, daar kun je je voordeel mee doen! Reageren we nog goed op de toegenomen geopolitieke opstelling van Rusland? We houden veel te lang vast aan de VS, die natuurlijk al lang naar Azie kijken.

Je kunt sidderen van Trump en huiveren over dat “Grab them ...”. Het is een goed moment om je te realiseren dat groepsdenken over Europa dodelijk is en dat het nodig is wild te denken. De wereld is grondig veranderd. De beweeglijkheid is toegenomen. Wij moeten leren omgaan met die snelle veranderingen, maar vergeten dat dat ook kan betekenen dat er een snelle verandering kan zijn in de VS, Frankrijk of Duitsland. Of in Nederland.


Probeer van het gegeven van Trump de voordelen te vinden en daarvan te profiteren. Die nadelen kennen we nu al....  

Geen opmerkingen:

Een reactie posten