zondag 31 juli 2022

Meebuigen met populisme 1

Rutte is op 2 augustus 2022 de langstzittende premier. Hij is een ster in het smeden van coalities, geeft ministers de ruimte om zelf problemen op te lossen. En onder zijn premierschap werden de kiemen geplaatst voor de toeslagenaffaire, de weifelende reactie op de aardbevingen in Groningen, de stikstofaffaire, de onmacht van het COA om met de stroom asielzoeker s om te gaan. Is dat Rutte te verwijten? Was hij zo’n slechte premier?

Rutte en afwezigheid van overtuigende grootste partij
Anders dan onder langstzittende premier Lubbers was er geen duidelijk grote machtige partij. Onder Lubbers I had het CDA 45 zetels, en het kabinet had een meerderheid van 81 zetels. In Lubbbers II was het CDA machtig met 54 zetels en het kabinet had een meerderheid van 81 zetels. In Lubbers II had het CDA opnieuw 54 zetels en het kabinet had een meerderheid van van 103 zetels. Onder Wim Kok I had de PvdA 37 zetels en het kabinet had een meerderheid van 92 zetels. Onder Kok II had de PvdA 45 zetels en het kabinet had een meerderheid van 97.

Het waren andere tijden.

Rutte startte met de tijd van opkomend populisme. Er waren geen grote partijen meer. In Rutte I had de VVD 31 zetels en het gedoogkabinet had niet eens een “echte” meerderheid, maar met de PVV kwam het op 76 zetels. In Rutte II was de VVD groter met 41 zetels, maar de VVD moest met concurrent PvdA een meerderheid vormen van 79 zetels. In Rutte III had de VVD 33 zetels, met 4 partijen was er een meerderheid van 76. Rutte IV heeft opnieuw 4 partijen en heeft de VVD 34 zetels en een meerderheid van 77.

Credits
Het tekent Ruttes talent dat hij die kabinetten bij elkaar kon houden in tijden van populisme en versplinterde partijen. Daar verdient hij de credits voor. 

Het was wel lastig in een tijd van opkomend populisme en sociale media. Een wankele meerderheid, zeker als het een coalitie is van meerdere partijen is kwetsbaar en neemt dus niet graag maatregelen die bepaalde mondige groepen kunnen schaden. Er is altijd wel een regeringspartner gevoelig voor het protest. Ook dat is niet zo erg, totdat logica en deugdelijk redeneren niet meer een vaste regel is.  Kortom: totdat het populisme zijn intrede doet. Zie Meebuigen met populisme 2. 


Geen opmerkingen:

Een reactie posten