dinsdag 2 juni 2020

Hoe word ik een complotgoeroe?


In deze tijd van complotdenkers is het tijd om eens te kijken hoe je een complotgoeroe kunt worden met veel volgers. Veel volgers betekent dat je geld kunt verdienen: met video's maar ook met bijeenkomsten. Het lukt zelfs om zalen vol te krijgen met de theorie dat de aarde plat is. Je zal daarvoor nog even moeten wachten tot na de corona-tijd, want dit complot van de regering om een politiestaat te kunnen worden leidt nog steeds tot boetes. Volg 6 stappen en een geweldig resultaat is gegarandeerd! 

Onderstaande tips haal ik uit video's die ik op facebook zag en teksten op de stillewaarheid, niburu, want to know (prachtige titel voor een complot-site) of die van David Icke. Een mooi inzicht van de werkwijze zag je in de documentaire over Janet Ossebaard.   Kijk zelf en bereid je voor op een hoop ergernis. Maar je krijgt mooi inzicht. 

1.Suggereer verbanden
Je stelt wat vragen over verbanden. Is het niet erg toevallig dat ….? Uiteraard pakken de andere complotdenkers dat op. De toon is gezet, je punt gemaakt, meer hoeft niet. Zo gaat het met complotten. De RIVM ontvangt geld van de overheid, dus ze zeggen alleen wat de overheid wil dat ze zeggen. Op zich helemaal geen slechte kritiek. En dat past: een goede complottheorie is onwaarschijnlijk, maar niet onmogelijk: dan houd je het langer vol. Suggereer vooral verbanden rond ingewikkelde schandalen en rampen: hoe groter, des te meer zijn mensen op zoek naar een simpele verklaring. Denk aan 9/11, corona, MH17, pedofielennetwerken. 

Janet Ossebaard suggereert voortdurend verbanden. Zo stelt ze zelfs dat Italië de lockdown heeft gedaan om geld uit Europa te krijgen. Er komt nu toch geld uit Europa? Met een beetje oefening kun je altijd verbanden vinden om een goede suggestie te wekken. (Even terzijde bedenk je dan dat New York, het VK en China geen geld uit Europa kregen. Maar je kunt natuurlijk ook daar weer verbanden leggen. China wilde toch 5G uitrollen en moest toch verbergen dat het corona veroorzaakt? New York was toch anti-Trump?)

2. Geen bronnen nodig!
Als de interviewer probeert te weten te komen hoe een complotdenker bij corona en 5g complotten komt, neem je daar afstand van. De NOS geeft ook geen bronnen. Je hebt ook niet beweerd dat 5G corona veroorzaakt, je hebt kritische vragen gesteld. Dat dat niet mag is al het eerste bewijs dat er iets verdoezeld is! Je echte beweringen doe je steeds in bijzinnen. In een Trump-achtige manier van praten kom je vooral overtuigend over. Je wil het niet over graancirkels hebben, maar er zijn bergen bewijs (mooi voorbeeld van zo'n terzijde bijzin)! Maar je wil het er niet over hebben! Waarom zou je die vragen moeten beantwoorden? Wat zit daar achter bij de interviewer?.

3. Overdrijf!
Rond vaccinatie zijn er onderzoeken die deugen en die niet deugen. Er zijn ook vragen geweest over controle op de toevoegingen bij vaccinaties. Dan zeg je niet: het bewijs is te dun. Je zegt: er is heel veel bewijs dat er zaken fout gaan. Er is ook bewezen dat de controle niet deugt! Bill Gates heeft ooit overbevolking een probleem genoemd dus hij is bereid miljoenen mensen te doden! Dit is het grootste schandaal uit de geschiedenis! Daarmee nodig je de kijker uit om stelling te nemen. Van het grootste schandaal uit de geschiedenis mag je niet denken dat de waarheid wel in het midden zal liggen (wat op zich al een foute aanname is). Mensen moeten boos worden, want boosheid maakt blind.

4. Roep op om zelf onderzoek te doen!
Wat je ook vaak ziet bij complotdenkers is de oproep aan kijkers om zelf onderzoek te doen. Het mooie van internet is dat je bij je onderzoeksvragen snel een bevestigend antwoord kunt krijgen. De wetenschappelijke kwaliteit van al die argumenten kun je moeilijk controleren. Toen ik ooit zocht op gevaar van het HPV-virus, kreeg ik eerst allemaal linken naar pagina's over het gevaar van HPV vaccinatie. Dus je kunt gemakkelijk oproepen om zelf onderzoek te doen, komt weer zelfbewust en overtuigend over! Je staat niet open voor kritiek van de interviewer, maar neemt je kijkers juist erg serieus.

5. Niet: “je gelooft het niet”, maar: “je hebt het nog niet door!”
Wat ook opvalt is dat mensen zo overtuigd zijn dat ze niet kunnen indenken dat iemand tot een andere conclusie komt. Daarom zeg je eerder “je hebt het nog niet door”, dan iets als je gelooft mij niet. Daarmee leg je bij bij de luisteraar de suggestie dat je dom bent als je het complot niet overneemt. Uitstralen dat je zeker weet en krachtig blijven helpt. 

6. Val de mainstream media aan!
Worden journalisten te kritisch, dan zet je ze weg als overbodig en niet met hun tijd meegaand. Dat is net zo'n debattruc als “we kunnen niet terug naar de middeleeuwen”. Iemand die dat zich verdedigt plaatst zich als een verdediger van teruggaan naar de middeleeuwen. De journalist wordt ook betaald door adverteerders of de overheid, die hebben er baat bij de waarheid te verdoezelen. Neem je het op voor de media, dan ga je niet met je tijd mee. Je houdt je vast aan oud nieuws en bent de slaaf van adverteerders! De hele term mainstream media is al een prachtige vondst waarmee je alle media met een groot bereik op een hoop gooit.

Dat zijn de 6 tips. je kunt er groot mee worden! Maar je hebt het misschien nog niet door. Geloof mij niet zomaar, doe zelf onderzoek! 



Geen opmerkingen:

Een reactie posten