maandag 3 september 2012

Een land, verdeelde mensen

Nederland is net als veel andere landen een verdeeld land. Boven de rivieren en onder de rivieren, katholiek en protestant, arm en rijk, of moderner: autochtoon en allochtoon, hoog opgeleid en laag opgeleid. Tot zover niets nieuws. Het is interessant te zien hoe zelfs de Tachtigjarige oorlog nog meespeelt in het denken en het vertrouwen in de overheid. Zo bestonden Brabant en Limburg nog niet als provincies in de republiek der 7 Verenigde Nederlanden. Dat kun je nu nog terugzien.

Maar met de nieuwe verdeling is iets aan de hand en dat heeft te maken met het individualisme. Door het individualisme willen mensen niet meer vast bij een club horen en voelen ze zich niet automatisch verbonden met een politieke partij. Ze zijn mobieler en zoeken hun vrienden verder weg, maar meer gelijkgestemd. Die diversiteit leidt niet tot een zeer gemêleerde bevolking, maar juist tot een tweedeling zonder verbinding. Je kent PVV stemmers? Dan ken je er veel! Je kent GroenLinks of D66-stemmers? Dan ken je geen PVV-stemmer. Dat betekent dat mensen altijd weer bevestigd worden in hun mening en weinig een andere wereld voorgeschoteld krijgen. Dat geldt dus ook voor de partijen: het is niet meer zo dat de PvdA, CDA en VVD elk hun eigen verhaal horen uit de mond van laagopgeleide leden, ze horen dat via de SP en de PVV (of diverse belangenbehartigers). De directe verbinding is weg, waardoor de inleving er ook niet meer is. 

De Volkskrant gaf zelfs een test rondom de leefstijl: je leefstijl zou je opleiding en stemgedrag verraden. ( Doe nu de online test http://bit.ly/OQvgNB arbeidersklasse of hoogopgeleid?)

Geem probleem? Wel. Er is behoefte aan inleving in elkaar. Democratie is immers niet alleen stemmen en een meerderheid halen, het gaat er om met elkaar komen tot betere oplossingen! Hoe richten we de samenleving in? In plaats van meer geld naar x of y!

Kun je op basis van je leefstijl weten hoe je stemt? Doe nu de online test http://bit.ly/OQvgNB . Waarom niet de economie, maar de samenleving van belang is? Lees mijn eerdere blog hier

Geen opmerkingen:

Een reactie posten